Skärpedjup

Facebookredditpinterestlinkedintumblr
fokuserad på en snäcka kanske?

 

Vad är skärpedjup och hur påverkar det en bild? Bilden ovan tog jag på semestern förra året och hade inte märkt att fokuseringen var mitt i prick. jag trodde att jag hade missat bilden och därför hamnade den i någon sekundär mapp. Ja! Jag tycker inte om att slänga bilder.. Horder alert! Den bilden är mitt svar till frågan : ”varför tycker du om att fotografera människor?”

Hur ofta får en fotograf visa vad hen tror objektet känner eller tänker, och hur ofta lyckas man göra det med barn?

FOKUS! Det är vad den bilden handlar om. Amelia är fokuserad på något. Antingen har jag lurat henne och engagerat henne i något för att få min bild eller så märkte jag att hon var i någon slags trans, fascinerad av hur många färger och former som kan rymmas i sin lilla hand med sand.. Allt annat blir oväsentligt och tiden står stilla. Jag som betraktaren fascineras i min tur av att se det hela utspelar sig mellan lunch och bråk om en tredje glass!

Vad fasen har skärpedjupet att göra med något av detta undrar du?

Titta på bilden en gång till. Det blöta trassliga håret och den sandiga handen förskönas av det suddiga och likt bakgrundsmusik finns de bara där och man tar de för givna. Men ögat som ser ut som det precis har sett universums alla svar, är i fokus. Det korta skärpedjupet har gjort sitt. det förstärker bildens budskap!

Vad tycker du om bilden och vad betyder den för dig? Lämna gärna ett kommentar.

 

Facebookredditpinterestlinkedintumblr
Facebookpinterestlinkedinrsstumblrinstagramflickr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *